1 Music Telescope: Fifty Foot Hose - "Cauldron"

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Fifty Foot Hose - "Cauldron"


Released: 1968
Label: Limelight (LS 86062)
Producer: Dan Healy

Tracklist
A1. And After
A2. If Not This Time
A3. Opus 777
A4. The Things That Concern you
A5. Opus 11
A6. Red The Sign Post
A7. For Paula
A8. Rose

B1. Fantasy
B2. God Bless The Child
B3. Cauldron


Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ιδιάζουσα περίπτωση. Οι Fifty Foot Hose ξεπετάχθηκαν απο τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ (απο το San Fransisco συγκεκριμένα) και αυτό αναφέρεται εξ αρχής, καθότι συνιστά βασική πληροφορία προς κατανόηση του πρωτοποριακο
κατορθώματος του γκρουπ: της ηχητικής ώσμωσης, δηλαδή, της περιρρέουσας (West Coast acid rock) ατμόσφαιρας με τους space ήχους του υποσυνειδήτου τους.

Αυτοί οι διαστημικοί ήχοι, μάλιστα, οφείλονται στην τρομερή εφευρετικότητα του leader τους, Cork Marcheschi, ο οποίος κατασκεύασε ενα καινοτόμο ηλεκτρονικό όργανο φτιαγμένο απο γεννήτριες, theremins, τετρακάναλους μίκτες, δωδεκάιντσα πλαστικά ηχεία, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά bongos, σειρήνες, ενισχυτές, κουτιά και άλλα πολλά!!!

Το ζεύγος Blossom (ο David στη κιθάρα και η σύζυγός του Nancy στα φωνητικά) προστέθηκε λίγο αργότερα. Οι Terry Hansey (μπασο), Larry Evans (κιθαρα) και Kim Kimsey (τυμπανα) συμπλήρωσαν το line up του γκρουπ που ηχογράφησε αυτόν τον συγκλονιστικό δίσκο, το Cauldron (ο τίτλος σημαίνει το τσουκάλι των Μαγισσών), που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1968 απο τη Limelight.

Το εναρκτήριο “And After” δεν ειναι παρά μια ηχητική εισαγωγή που αναβλύζει απο το μηχάνημα του Marcheschi και θυμίζει τουρμπίνες. Είναι ο ήχος της εκτόξευσης του spaceship των Fifty Foot Hose. Το “If Not This Time” (με τους απόκοσμους ήχους και την εξαιρετική echo φωνή της Nancy) ειναι ένα από τα αριστουργήματα του δίσκου. Η απλή (και μάλλον αδιάφορη) ψυχεδελική pop του “The Things That Concern You” βρίσκεται ανάμεσα από τα “Opus 777” και “Opus 11“, δύο χρονικά σύντομες (ούτε μισό λεπτό το καθένα) space αιωρήσεις. Με επιθετική διάθεση εισάγεται το παραληρηματικό acid space rock του “Red The Sign Post”. Το “For Paula” εντάσσεται στο σκεπτικό των “Opus 777 & 11. Περισσότερο στον ήχο της Δυτικής Ακτής βρίσκεται το εξαιρετικό “Rose“ με τις εντάσεις εν μέσω – πάντοτε – διαστημικών ήχων.

Η δεύτερη πλευρά του δίσκου ίσως να περιέχει και την πεμπτουσία της μουσικής λογικής του συγκροτήματος. Και αυτό διότι ούτε ο πιο υποψιασμένος ακροατής του 1968 δεν θα μπορούσε να υποθέσει ότι θα άκουγε τους ήχους του δαιδαλώδους “Fantasy” και θα ερχόταν – ύστερα απο μια space jazz εκδοχή του “God Bless The Child” της Billie Holiday (η μεγαλη ερμηνεύτρια ούτε που θα μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια διασκευή του εξαιρετικού τραγουδιού της) – σε επαφή με το psych avant garde του “Cauldron“.

Το πρώτο, με την απρόβλεπτη ροή του και τις διάφορες μεταπτώσεις, αιχμαλωτίζει τον ακροατή καθ’ όλη τη δεκάλεπτη διάρκειά του. Ξεκινά με υποχθόνιο ύφος και μεταβάλλεται σ’ ένα υποσυνείδητο ψυχεδελικό μοτίβο που κι αυτό μετατρέπεται με τη σειρά του σ’ ένα acid jam. Λίγο μετά, μια λυρική αίσθηση αρχίζει να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο, η Nancy τραγουδά τους στίχους:

Please fantasy
Please stay with me
Please stay even though you know my reality
Stay close to me
Stay fantasy
Please stay and protect the lands of my sanity


για να επιστρέψει, αμέσως μετά από αυτές τις παρακλήσεις, το γνώριμο ξεκούρδιστο υποσυνείδητο μοτίβο εν μέσω κραυγών και σκοτεινού ύφους και να μετατραπεί – κλείνοντας – σ’ ένα ακόμα space jam. Όσον αφορά, τώρα, το κλείσιμο του δίσκου, αυτό μπορεί να βρίσκεται μονάχα στην πειραγμένη ανθρώπινη φαντασία. Το ομότιτλο “Cauldron“, αποτελείται απο flutter γυναικεία φωνητικά, κλαγγές μετάλλων, ένας οργασμός εξτρεμιστικών ιδεών και ψυχεδελικού ηχητικού ντελίριου. Αυτό το avant garde είναι το closing track, αυτό είναι και στην ουσία ολόκληρος ο δίσκος.

Οι Fifty Foot Hose ουδέποτε είχαν δεύτερη ευκαιρία ηχογράφησης – σχεδόν όλο το line up τους αφομοιώθηκε στο musical τού “Hair” – και σαν να το γνώριζαν, έβαλαν όλη την τέχνη τους σε αυτόν τον ένα και μοναδικό αριστουργηματικό δίσκο. Συνδύασαν τον psych ήχο της εποχής τους – και τα χαρακτηριστικά μουσικά συστατικά της περιοχής από την οποία κατάγονταν – μαζί με πρωτόφαντους διαστημικούς ήχους και με progressive διάθεση, ωθώντας τους record collectors αυτού του κόσμου να τους ψάχνουν μανιωδώς κάτω απο κάθε αστρικό λίθο.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου